Varje år brukar jag och barnen åka på självplock och frossa i jordgubbar. Vi brukar dessutom koka saft och sylt med lite mindre mängd socker.
Saft:
2 kg jordgubbar
2 liter kokt vatten
40 g vinsyra
0.5- 1 kg socker
2 krm natriumbensoat/liter saft
Gör såhär:
Rensa och skölj jordgubbarna. Mosa. Lös vinsyra i vatten och häll över jordgubbarna.
Sila saften- låt de självrinna
spara resterna till sylt.
Mät saften och tillsätt socker. Rör tills sockret lösts sig. Skumma ytan. Tillsätt natriumbensoat med 1/2 dl hett vatten. Häll upp i rens flaskor.
Sylt:
jordgubbarna som blev över från saften
0.5 kg syltsocker
1 krm natriumbensoat
Gör såhär:
blanda jordgubbsmoset son blev över från saften med socker i en gryta. Koka 20 min och rör om då och då.
Rör ut natriumbensoat med lite av den varma sylten och blanda sedan ner det i resten.
Ös upp i burkar.
Senaste kommentarer