Sylt med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord sylt gör du med syltsocker.
Att koka egen sylt med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet.
??????????????????
Ingredienser
5 dl syltsocker
Sylt på bär: 1 kg bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
Sylt på frukt: 1 kg frukt som plommon, persikor, nektariner, päron, kvitten eller äpple
??????????????????
Du får ut ca 4 st 0,5 liters glasburkar.
Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget.
Tillagning
-Rensa, skölj och rengör bär eller frukt.
Kärna ev. ut bär eller frukt.
-Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
-Blanda bär eller frukt med socker i en stor kastrull.
-Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under 10 minuter. Ett tips är att mixa sylten lätt någon halv minut med stavmixer (om du inte mixat innan förstås). Då blir sylten lite mer finfördelad.
-Skumma ev. om det är skum på ytan.
-Ställ åt sidan och låt svalna något, ca en kvart.
-Häll upp på rena syltburkar eller plastburkar för frysen. Du kan också låta sylten svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in.
-Förvara sylt på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
-Öppnad burk sylt har du i kylen.
Senaste kommentarer